Tvaicēti dārzeņi ir vitamīniem bagāts ēdiens. Ir vairāki veidi, kā tvaicēt dārzeņus, un nebūt nav nepieciešams kāds īpašs virtuves aprīkojums, lai to paveiktu.

Dārzeņi un aprīkojums

Izvēlies nepieciešamos dārzeņus. Lai arī principā jebkuru dārzeni iespējams tvaicēt, dažus dārzeņus var iztvaicēt labāk, nekā citus, turklāt visiem nepieciešams atšķirīgs tvaicēšanas laiks. Brokoļi, puķkāposti, burkāni, sparģeļi, artišoki un zaļās pupiņas ir īpaši labi piemēroti tvaicēšanai.

Šāds laiks būs nepieciešams dažādu dārzeņu tvaicēšanai:

  • Sparģeļi: 5 – 8 minūtes
  • Brokoļi: 5 – 7 minūtes
  • Burkāni: 10 – 15 minūtes
  • Puķkāposti: 5 – 7 minūtes (15 – 25 minūtes, ja tvaicē visu kāpostgalvu)
  • Kukurūza: 8 – 10 minūtes
  • Zaļās pupiņas: 4 – 6 minūtes
  • Kartupeļi: 10 – 15 minūtes
  • Spināti: 2 – 3 minūtes

Sagatavo dārzeņus. Kamēr dažiem dārzeņiem pietiks, ka tos tikai noskalo un sagriež, citiem būs nepieciešama sagatavošana.

  • Burkānu, puķkāpostu un kartupeļu tvaicēšana aizņems ievērojami mazāk laika, ja tos sagriezīsi.
  • Sagriez dārzeņus pirms tvaicēšanas tādā lielumā, kā paredzēts tos pasniegt.

 Ja tev nav speciāli piemērots dārzeņu tvaicētājs, ir vairāki varianti, kā dārzeņus iztvaicēt citādākos veidos:

  • Izmantojot katlu un sietiņu vai caurduri
  • Izmantojot mikroviļņu krāsni
  • Izmantojot pannu ar vāku

Dārzeņu tvaicēšana ar katlu

Paņem katlu un ielej tajā nedaudz ūdeni. Liek uz uguns un vāra, līdz ūdens sāk burbuļot.

Virs katla liek sietiņu vai caurduri. Lūko, lai tas neaizsniedz ūdeni. Ja tā ir, ūdeni nolej.

Sietiņā liek dārzeņus. Tos tur sietiņā, līdz dārzeņi paliek mīksti. Tos pārbauda, iedurot ar nazi.

Tvaicē pannā

Paņem lielu pannu ar vāku. Tajā ir jābūt vietai visiem dārzeņiem, ko nepieciešams pagatavot.

Pannā ielej ūdeni aptuveni 1.25 cm dziļumā. Tas radīs nepieciešamo tvaicēšanas efektu, bet būs nepietiekams, lai izvārītu visas vērtīgās vielas no dārzeņiem. Turklāt pāri palikušo ūdeni varēs izmantot dārzeņu buljonam.

Pievieno dārzeņus, kad ūdens sāks vārīties. Uzliec vāku un vadies pēc augstāk minētajiem laikiem, kas nepieciešami tvaicēšanai.

Ja pannas vākam ir caurums – lieliski. Ja nē, neaiztaisi vāku pilnībā, lai tvaiks spētu izkļūt no pannas.

Tvaicē mikroviļņu krāsnī

Paņem bļodu un ielej tajā galda karoti ūdens. Tad bļodā liek vajadzīgos dārzeņus.

Ap bļodu apliec kulinārijas plēvi, atstājot vienu maliņu brīvu.

Sildi dārzeņus mikroviļņu krāsnī apmēram 5 minūtes. Ja ar to nepietiek, turpini ar 1 minūtes ilgiem intervāliem.

Tvaicēšana mikroviļņu krāsnī tomēr nav pilnvērtīga metode – tādā veidā dažas uzturvielas tiks zaudētas. Mikroviļņu krāsns metode ir piemērota ērtības un laika taupības gadījumā.