Kivi, zināms arī kā ķīniešu ērkšķoga, pirmajā acumirklī varētu likties nepievilcīgs, tomēr aiz spalvainās ārienes slēpjas garšīgs, skaisti zaļš gardums, izraibināts ar melnām sēkliņām un baltu vidiņu. Ir vairāki veidi, kā sagriezt kivi, atkarībā no tā, vai vēlies atstāt mizu vai nē, vai vēlies to ēst uzreiz vai izmantot dekorēšanai. Šajā rakstā pastāstīsim par dažām tehnikām.

Atstājot miziņu

  1. Nopērc vai izaudzē kivi augli. Auglim jābūt zaļganbrūnā krāsā ar īsiem matiņiem pa virsu. Paņem to savā plaukstā un viegli saspied, lai justu, vai tas ir mīksts. Ja tas ir pārāk mīksts, tad iespējams ir sabojājies. Centies izvēlēties vidēji cietu augli, jo tas būs vislabākais ēšanai.
  2. Nomazgā augli. Mazgāšana nodrošinās to, ka nekādi piesārņotāji, kā baktērijas, no mizas nenokļūs augļa mīkstumā.
  3. Platākajā vietā pārgriez kivi uz pusēm. Izmanto tīru, asu augļu nazi un dēlīti. Atkarībā no augļa gatavības, nazim vajadzētu viegli to pārgriezt. Ja tas joprojām ir ciets, tev varētu vajadzēt izdarīt otru griezienu, lai pārgrieztu vidiņu.
  • Šajā brīdī tu vari kivi ēst, ar karoti izņemot mīkstumu no mizas, līdzīgi, kā ēd vārītas olas.
  • Dažiem patīk izņemt mazās, melnās sēkliņas, bet tas nav jādara obligāti, jo tās ir pilnībā ēdamas.
  1. Griez kivi apaļās šķēlēs. Lai iegūtu mazākas, dekoratīvākas šķēlītes, griez augli sākot no viena gala, iepriekš nogriežot abus galiņus. Tad pārgriez šķēlītes uz pusēm un iegūsi mazus kivi pusaplīšus.
  • Šādas kivi šķēlītes lieliski izskatās augļu salātos vai kā tropiska krāsu dekorācija uz kūkām un citiem desertiem.
  • Šī ir lieliska uzkoda maziem bērniem, jo gabaliņi ir tieši viena kumosa lielumā. Ja gribi kivi nomizot pirms griešanas, tad lasi zemāk aprakstīto metodi.

Noņemot miziņu

  1. Nogriez auglim abus galiņus. Uzliec kivi uz dēļa un uzmanīgi nošņāp abus galus, izmantojot nelielu nazi. Neuztraucies par augļa izniekošanu, lai šī metode darbotos, daļu no zaļā mīkstuma nāksies izmantot.
  2. Ieliec karoti starp kivi mizu un mīkstumu. To var darīt ar parastu ēdamkaroti. Centies to ielikt pēc iespējas tuvāk mizai, tā būs vieglāk augli dabūt ārā.
  3. Griez karoti uz riņķi, turot tieši zem miziņas. Miza nonāks nost. Atkarībā no karotes lieluma, iespējams, vajadzēs šādi izdarīt sākumā no vienas, tad no otras puses, lai tiktu vaļā no visas mizas.
  4. Izvelc augli no mizas. Tam vajadzētu viegli izslīdēt no nogrieztās mizas. Tu iegūsi skaistu, cilindrisku augli.
  • Kivi var nomizot arī ar nazi, bet tā tu neizbēgami nogriezīsi daļu mīkstuma un tas paliks bezformīgs.

Pārgriez kivi vertikāli uz pusēm.

Tad katru pusi pārgriez vēlreiz uz pusēm un iegūsi perfektus gabaliņus augļu salātiem vai skaistai augļu platei. Tāpat šos gabalus viegli sadalīt jebkāda izmēra kubiciņos.