Uzzinot, kā gatavot kabaci, tu iemācīsies, kā sagatavot vienu no pieejamākajiem un universālākajiem dārzeņiem. Kabači satur antioksidantus, vitamīnu A un šķiedrvielas. Tos var pagatavot daudz dažādos veidos, un tu būsi pieēdies, neuzņemot daudz kalorijas.

  • Sagatavošanas laiks: 20min
  • Gatavošanas laiks: 20-45min
  • Kopējais laiks: 40-65min

Krāsnī cepts kabacis

  1. Uzkarsē krāsni līdz 205°C.
  2. Nomazgā kabaci un nosusini to ar papīra dvieli.
  3. Izlem, vai mizosi kabaci.
  • Vasarā jaunus kabačus, kuriem ir plāna miza, var sagriezt un cept nemizotus.
  • Ja cepsi kabaci ziemā, tad gan paņem asu nazi un nomizo to.
  • Ja ziemā gribi cept lielākus kabača gabalus, tad pārgriez to uz pusēm, ar karoti izņem sēklas un, lai sagatavotu to cepšanai, ar dakšu izdur mizā caurumus.
  1. Pievieno garšvielas.
  • Šķēlēs sagrieztu kabaci izkārto uz pannas, apber ar sāli un pipariem, apšļaksti ar olīveļļu.
  • Ja cep ziemas kabaci, tad puses, kur ir mīkstums apber ar sāli, pipariem un iezied ar olīveļļu. Uzlej eļļu arī uz pannas un liec kabačus ar mizu uz leju.
  1. Cep kabaci. Kabaci ar plānu mizu jācepj apmēram 20-30 minūtes, bet, ja miza ir biezāka, tad 30-45 minūtes.
  2. Pārbaudi, vai kabacis ir gatavs. Tam jābūt maigam un ar dakšu viegli caurduramam.
  3. Pagaršo kabaci. Pievieno sāli un piparus, ja nepieciešams.
  4. Servē cepto kabaci. Pieliec dažus gabaliņus pie sava pamatēdiena. Lielāki gabali var būt kā pamatēdiens vai vari mīkstumu izgrebt un taisīt biezeni.

Sautē kabaci pannā uz plīts virsmas

  1. Nomazgā kabaci zem tekoša ūdens un nosusini. Nogriez tam abus galus.
  2. Sagriez kabaci plānās šķēlēs vai gabaliņos. Jaunie kabači obligāti nav jāmizo.
  3. Pievieno sāli un piparus.
  4. Ielej pannā olīveļļu un uz vidēji lielas uguns karsē, līdz tā sāk sprakšķēt. Uz pannas vari cept arī kādu gaļu, piemēram, bekonu, tauki izkusīs un paliks uz pannas, tad gaļu izņem ārā un kabačus sautē iztecējušajos taukos.
  5. Nogriez uguni uz vidēji zemu. Kabači jācep tik ilgi, līdz tie paliek zeltaini brūni.
  6. Noņem kabačus no pannas, lai pasniegtu tos. Ja nepieciešams, pievieno vēl garšvielas.
  7. Pasniedz sautētos kabačus bļodā vai uz šķīvja kā piedevu pamatēdienam.

Panēti, eļļā cepti kabači

  1. Noskalo un nosusini kabaci. Nogriez tam abus galus un sagriez plānās šķēlēs.
  2. Apkaisi šķēlītes ar sāli un pipariem.
  3. Sagatavo panējumu.
  • Iesit bļodā vienu vai divas olas, pieber garšvielas un ar dakšu sakul kopā baltumu un dzeltenumu.
  • Atsevišķā bļodā ieber miltus vai rīvmaizi.
  • Abas bļodas noliec blakus plītij, lai ātri vari šķēlītes apviļāt un ielikt karstā eļļā.
  1. Dziļā pannā vai katliņā ielej divas tases rapšu eļļas. Uzkarsē eļļu līdz 175°C, pārbaudot temperatūru ar pārtikas termometru.
  2. Iemērc šķēlīti eļļā, izmantojot stangas vai pirkstus. Tad apviļā šķēlīti miltos.
  3. Ieliec panētos gabaliņus caurdurī. Tad ieliec tos sakarsētajā eļļā.
  4. Cep kabačus līdz tie kļūst brūni un uzpeld virspusē. Izņem tos ar caurduri un noliec uz šķīvjiem, pārklātiem ar papīra dvieļiem, lai notecinātu lieko eļļu.
  5. Pasniedz izceptos kabacīšus. Tie ir tik garšīgi, ka tos var ēst tāpat vien, bet vari arī pagatavot zaļumu mērcīti, kur tos iemērkt.

Mikroviļņu krāsnī cepti kabači

  1. Noskalo un nosusini kabaci papīra dvielī.
  2. Pārgriez kabaci gareniski uz pusēm. Izdur mizā caurumus ar dakšu, lai tvaikam ir, kur iziet.
  3. Bagātīgi pievieno kabacim sāli un piparus. Ieliec kabača puses bļodā ar griezto pusi uz leju un pielej 60ml ūdeni.
  4. Apklāj bļodu ar mitru papīra dvieli. Cep to 5-20 minūtes, līdz tas kļuvis mīksts un viegli caurdurams.

Uz iesmiem cepti kabači

  1. Sagatavo kabaci cepšanai, noskalojot to. Ja izmantosi koka iesmus, tad iemērc tos ūdenī uz 30 minūtēm.
  2. Sagriez kabaci aptuveni 2,5 cm lielos kubiņos un uzber virsū sāli un piparus. Uzdur gabaliņus uz iesmiem un iezied ar eļļu vai izkausētu sviestu.
  3. Uzslaci eļļu arī uz grila restēm. Novieto iesmus tieši uz restes un cep no katras puses 4-5minūtes. Kabači ir gatavi, kad no ārpuses paliek brūni.

Grillē kabaču pusītes

  1. Uzkarsē grillu līdz 180°C.
  2. Pārgriez kabaci uz pusēm.
  3. Katru pusi noslacini ar olīveļļu.
  4. Pievieno sāli, piparus un citas garšvielas pēc izvēles.
  5. Uzliec kabačus uz karstumizturīgas paplātes un novieto to uz vai zem grilla (atkarībā no tā, kāds grills tev ir).
  6. Grillē 6 minūtes no katras puses.
  7. Noņem no grila. Pasniedz karstu.